pondelok, 14. júna 2010

Čo variť na dovolenke?

Tak táto otázka vás určite napadne medzi prvými, ak sa chystáte na dovolenku bez zabezpečeného stravovania v podobe plnej penzie alebo aspoň polpenzie.

Ja som síce minulý rok pôvodne chcela ísť do vopred určeného ubytovania a dopriať si aspoň polpenziu, aby som nemusela aj na dovolenke variť, no napokon všetko dopadlo inak. Keď som už teda podľahla nátlaku manžela a našich spolucestujúcich ísť do Chorvátska na blind, začala som premýšľať, čo budem na dovolenke variť.

Vyzbrojila som sa dostatočnými zásobami potravín, ktoré sa dajú ľahko a rýchlo navariť. Takže tu je niekoľko tipov, čo si vziať so sebou:
- cestoviny, špagety
- tuniak alebo iné ryby v konzerve (prípadne aj iné druhy konzervovaných potravín, no my ich veľmi „nemusíme“)
- ryža – či už vo varných vreckách alebo aj normálna „sypaná“
- bulgur (predvarená nalámaná pšenica, ktorá sa nenormálne ľahko pripravuje)
- kuskus (drobné cestoviny, ktoré podobne ako bulgur, milujem pre ich jednoduchú prípravu a všestranné využitie:-)
- ovsené vločky
- bujóny (najlepšie bez glutamanu:-)
- zemiaky
- práškové kakao alebo Granko
- džem
- paradajkový pretlak (na paradajkovú polievku, ak máte radi)
- sušené sójové alebo ovsené, prípadne ryžové mlieko, ale aj obyčajné kravské v prášku sa hodí, ak nechcete prevážať „tetrapakové“
- synovi sme v tom čase brali aj krabicu Sunaru
- nejaké suché keksíky ako BeBe alebo venčeky, ak máte radi
- rôzne cereálne tyčinky
- ak máte malé dieťa, využite aj hotové príkrmy (my sme mali pre dcérku nejaké mäsovozeleninové príkrmy a tie som jej primiešavala napríklad ku kuskusu alebo k cestovinám)
- instatné kaše – kukuričná, pohánková alebo ryžová
- nejaké „cornflakesy“ – ak máte radi, je to tiež rýchle a ľahké jedlo na raňajky alebo na večeru

A čo teda variť?
Cestoviny
U nás na dovolenke najviac frčali cestoviny. A to na rôzne spôsoby – manžel si na ne zvyčajne dával nejakú zmes z konzervy („Špagetka“ alebo tak nejako sa to volá...), ja mám radšej cestoviny na sladko, takže som si ich prichutila džemom. To chutilo aj deťom. Môžete si ich dať aj s tuniakom alebo s Grankom
Bulgur
Je to podobné ako cestoviny. Zalejete bulgur potrebným množstvom vody (na obale nájdete správny pomer) a pridáte trochu olivového oleja a dochutíte. Ja z neho robievam niečo ako rizoto, s postrúhanou mrkvou, petržlenom, pórom a podobne. Navrch si zvyčajne strúhame ešte tvrdý syr.
Využijete ho ale aj do polievky namiesto cestoviny.
Kuskus
Moje deti ho milujú a ja tiež. Keď sa mi nechce veľmi vymýšľať, len ho zalejem horúcou vodou, pridám kúsok masla a nastrúhaný syr a k tomu deťom pokrájam čerstvú paradajku alebo uhorku.
Dá sa z neho ale uvariť veľa iných jedál, samozrejme.
Ryža
Tak tú asi netreba nejako zvlášť predstavovať. Uvaríte si ryžu a k nej už dáte prílohu akúkoľvek, či už vopred zakonzervované mäso (viem, že takto si ľudia robia na dovolenku zásoby a konzervujú si predvarené mäso so šťavou a podobne, my sme to ešte neskúšali...). Alebo uvarte rizoto, tiež je to rýchle jedlo.
Polievky
Moje deti milujú polievky, takže som im aj na dovolenke varila. Zväčša mi jedna polievka vyšla pre drobcov na dva dni. Varila som raz paradajkovú (namiesto cestovín do nej môžete pridať aj bulgur), potom nejaké zeleninové s mrkvou, zemiakmi a petržlenom. Jednoducho, čo bolo poruke.
Zemiaky
Zo zemiakov možno tiež pripraviť rýchle a ľahké jedlá. Ja som robila zemiakovú kašu (ak nemáte čerstvé mlieko, skúste to aj so sušeným alebo so sójovým) a varené zemiaky s maslom. Tiež som ich využila do polievky.
Kaše pre deti
Instantné kaše pre deti sú tiež fajn. Mali sme so sebou ryžovú a kukuričnú. Zalievala som ich ryžovým mliekom (minulý rok sme mali tekuté ryžové mlieko Alnatura z DM-drogérie, ale dá sa kúpiť aj práškové)

Tak to je niekoľko tipov, čo variť na dovolenke. Samozrejme, možností je množstvo, my sme si vystačili takto. Možno vám prídu vhod aj nejaké „sáčkové“ polievky, my im ale veľmi neholdujeme, takže som radšej uvarila nejaké „svoje“. Je to rýchle a zdravšie, obzvlášť, ak to majú jesť deti.
Aj tento rok sa chystáme na blind do Chorvátska, takže ma varenie neminie. Ale ťažkú hlavu si z toho nerobím, ako vidíte, dá sa pomerne rýchlo a ľahko variť aj na dovolenke, ak máte tie správne suroviny so sebou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára